Forum -> alkochol podczas karmiennia piersią

Tytuł:alkochol podczas karmiennia piersią
Autor:Elżbieta
25.5.2010, 08:32
Widzę tu pytania od nieco przewrażliwionych mam, które boją się nawet śliwki jeść. Opanujcie się kobiety! Ja mam nieco inne bardziej odważne pytanie. Moje maleństwo skończyło pół roku, staram się już mu wprowadzać inne produkty do diety, jednak 2-3 razy dziennie karmię go piersią. Wybieramy się na wesele za 2 tygodnie. Stąd moje pytanie, czy mogę sobie pozwolić na jakiś kieliszek szampana, czy też winka? Oczywiście dosłownie kieliszek no może dwa?poradzcie!

Tytuł:alkochol podczas karmiennia piersią
Autor:Andżela123
25.5.2010, 12:41
Karmiąca mam może sobie pozwolić od czasu do czasu na kieliszek wina, ale tuż po karmieniu. Promile przenikają do mleka - jak tylko są we krwi, zaraz pojawiają się w mleku, ale jak znikają z krwi to znikają też z mleka. Jeśli więc jakiś alkohol nas kusi, najlepiej sprawdzić (korzystając np. z kalkulatorów w internecie), kiedy we krwi się pojawi, a kiedy zniknie, i unikać karmienia wtedy, gdy jest obecny. Zwykle oznacza to, że można wypić np. kieliszek likieru, ale tuż przedtem nakarmić dziecko, po czym unikać karmienia przez około 2-3 godziny. Najlepiej jest pić jednak wino, czerwone, unikać trunków wysokoprocentowych oraz gazowanych typu szampan. Mitem jest też, że piwo wzmacnia laktację.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Które zwierze szczeka: pies czy kot?

chorobyzakazneipasozytnicze.jpgrepetytoriumzekg.jpgfarmakoterapia.jpgzylaki.jpgboreliozawpraktyceklinicznej.jpgseksuologia_polska.gif

• Forum
    • nie nie nie karmienie do 3 roku zycia to absolutna przesada. najlepiej o rade w takich sprawach zapytac lekarza. nie wolno za dlugo pozwalac dziecku na ssanie mleka matki tak samo jak nie wolno dlugo ...(więcej)
    • ja miala, podobny xxx pozwolil mi jesc suszone sliwki, ale nie mozna rowniez z tym przesadzac. nie mozemy jednak stosowac lekow farmaceutycznych podczas karmienia piersia, gdyz moze byc to szkodliwe d...(więcej)
    • Karmiąca mam może sobie pozwolić od czasu do czasu na kieliszek wina, ale tuż po karmieniu. Promile przenikają do mleka - jak tylko są we krwi, zaraz pojawiają się w mleku, ale jak znikają z ...(więcej)
    • Czy jest może wśród was jakaś kobieta, która przy karmieniu piersią również nie miała okresu. Ja karmię piersią już rok i okresu nadal nie mam. Czy to nie wpłynie na moje zdrowie?...(więcej)
    • Powiedzcie mi jakiej firmy są najlepsze wkładki laktacyjne?...(więcej)
    • Witam. Przy pierwszej mojej ciąży nie karmiłam mojego syna ponieważ miałam wklęsłe brodawki, a mały nie mógł ich chwycić. Teraz jestem w drugiej ciąży i słyszałam, że są specjalne nak...(więcej)